top of page

Zo breng je ontspanning in je fotoshoot

Bijgewerkt op: 1 nov. 2022

Gastblog van Karin Verhoog Fotografie.


"Toen ik begon met fotograferen was ik tot in de puntjes voorbereid, dacht ik. Ik had me grondig verdiept in cameratechniek en natuurlijk eindeloos geoefend met mijn camera. Dus toen mijn eerste opdracht zich aandiende, was dat spannend maar vooral heel leuk. Ik was er klaar voor en keek er ontzettend naar uit! Een paar opdrachten verder merkte ik dat het fotograferen zelf eigenlijk harstikke goed ging. Natuurlijk rommelde ik nog wel eens met mijn camera-instellingen, maar technisch waren mijn foto’s prima. Waar ik wel tegenaan liep, was het aansturen van de mensen voor mijn camera. Jeetje wat vond ik dát soms moeilijk!"

Ongemakkelijk

Op de foto gaan: de één vindt het prachtig maar veel anderen krijgen er buikpijn van. Vooral met die laatste groep worstelde ik als fotograaf. Het viel niet mee om mensen gerust te stellen, vertrouwen te geven en tegelijkertijd mooie beelden van hen te maken. Soms wist ik gewoon niet wat ik moest zeggen, wat tot ongemakkelijke situaties leidde. Het bezorgde me stress en een hele reeks ‘net-niet foto’s’. Oh wat baalde ik daarvan!


Ik wilde heel graag leren mijn klanten op hun gemak te stellen. Echt op hun gemak, als in: helemaal zichzelf. Dus zocht ik het internet af voor een geschikte workshop. Maar na uren en uren Googelen moest ik concluderen dat het er gewoon niet was. Niet zoals het voor mijn gevoel moest: op een leuke, ontspannen en natuurlijke manier.


Moment Design

Blijkbaar heb ik niet goed genoeg gezocht, want het bleek wel degelijk te bestaan. Op Facebook kwam ik een bericht tegen van een collega-fotograaf die een workshop Beloved fotografie (de oude naam van Moment Design) had gevolgd. Met haar enthousiaste verslag had ze me helemaal te pakken. Ik boekte direct, en daarmee veranderde alles. Wat ik bij die workshop meemaakte, heeft zo veel bij mij losgemaakt. De emoties waren zo voelbaar tijdens die middag. En dat terwijl we met maar liefst 14 (!!) fotografen stonden toe te kijken en te fotografen. Ik wist direct: hier wil ik meer van. En ook: dit wil ik zelf meemaken!


Direct resultaat

Sindsdien is mijn aanpak van fotoshoots totaal veranderd. Dankzij Moment Design zijn het echt feestjes geworden. Vanaf het moment dat ik de techniek ging toepassen, zag ik het voor mijn ogen gebeuren. Maar nog belangrijker: ik voelde het in mijn hele lijf. Ik geniet! De fotoshoots van nu zijn leuker, vrolijker en leveren veel meer ‘wauw-foto’s’ op. Deze techniek past gewoon perfect bij mij.


Het bezorgt me nog regelmatig kippenvel als ik zie hoe mensen met gezonde spanning beginnen, maar zich al heel snel open stellen door mijn vragen en spelletjes. Zenuwen verdwijnen als sneeuw voor de zon en maken plaats voor plezier. Het mooiste compliment, is als mensen achteraf zeggen: je hebt me echt gefotografeerd zoals ik ben.

De emoties gaan ook alle kanten op, Moment Design geeft allerlei handvaten voor heel veel verschillende soorten reportages. Zo pas ik het zelf toe bij de bruiloften die ik fotografeer, maar ook bij mijn herinneringsreportages zorgt het voor hele bijzondere momenten.
Kinderen fotograferen

Het werd nog mooier. Moment Design bleek een klein ‘zusje’ te hebben: Playful Heart. Speciaal ontwikkeld voor het op een ontspannen manier fotograferen van kinderen en gezinnen. Je snapt, ook daar ben ik me in gaan verdiepen. Sinds 2015 ben ik gecertificeerd Moment Design én Playful Heart fotograaf. Daar ben ik nog elke dag trots op!
Anderen inspireren

Met mijn ervaring groeide ook mijn ambitie. Ik begon aan de opleiding tot teacher, om zo andere fotografen te helpen en inspireren met deze prachtige techniek. De afgelopen vijf jaar mocht ik tientallen collega’s de weg wijzen in de fascinerende wereld van Moment Design en Playful Heart. Hen zien opbloeien, vertrouwen zien ontwikkelen en met heel veel plezier aan het werk zien gaan is het veruit allermooiste wat me als fotograaf kon overkomen. Een enorme bonus op dit toch al prachtige vak.


Dierbare herinneringen

Naast teacher werk ik nog steeds als fotograaf. Ik zou het echt niet kunnen missen. Mensen komen bij mij voor mooie foto’s van zichzelf, hun gezin of familie. En die krijgen ze natuurlijk. Maar mijn focus ligt nu vooral bij het moment: de fotoshoot zelf. Ik wil dat mijn klanten naar huis gaan met het gevoel: wauw wat hebben we het fijn gehad. Wat hebben we een heerlijke, ontspannen middag met elkaar beleefd. Dát gevoel komt terug, elke keer als ze de foto’s zien. En daar doe ik het voor!


Meer hierover

Wil jij meer weten over wat Moment Design & Playful Heart precies inhouden? Over beide schreef ik een blog, inclusief een paar gratis te downloaden spelletjes! Je vindt de blog over Moment Design hier. En het stuk over Playful Heart vind je hier.

Klik ook even door als je meer informatie wilt over de workshops Moment Design en Playful Heart.


Speciaal voor Female Frames:

Ik kan niet wachten jou te vertellen wat Moment Design en Playful Heart hebben betekend voor mijn plezier en succes in fotograferen. Meld jij je aan voor een workshop met de code FemaleFrames22, dan bied ik je na afloop een halfuur gratis coaching aan over een onderwerp dat je zelf kunt kiezen.

Ik kijk ernaar uit jou te leren kennen!


Liefs,

Karin Verhoog - Karin Verhoog Fotografie
134 weergaven0 opmerkingen
bottom of page