top of page

Hoe switch je succesvol van niche?

Gastblog door Yaira (Studio Phylicia). ‘Je moet kiezen voor een niche,’ je hebt het vast wel eens gehoord, maar dat wil je eigenlijk niet.. Je vindt alles wat je fotografeert leuk en begrijpt niet goed waarom je deze uitspraak zoveel om je heen hoort.


Het resultaat wanneer jij besluit te kiezen voor een niche kun je vergelijken met een drankje doen met je beste vriendin bij haar thuis of in een concertzaal. Wanneer je bij jouw beste vriendin thuis zit maakt jouw verhaal echt impact bij haar en je kunt je wel voorstellen dat het lastig is om hetzelfde te bereiken tijdens een concert met geluid en afleiding om je heen.


Jij maakt meer impact door te kiezen voor een niche dan wanneer je in allerlei soorten niches blijft fotograferen en daarmee communiceert en dit veroorzaakt verwarring bij jouw klant. Weet jij eigenlijk waar jij om bekend staat? Vraag het eens in jouw omgeving of aan jouw volgers als test en kijk of dit ook daadwerkelijk de woorden zijn waar jij mee geassocieerd wil worden.


De reden waarom wij niet willen kiezen voor een niche als fotograaf is, omdat wij niet willen leven naar de regels die anderen voor ons hebben gezet. We zijn tenslotte niet voor niets onze eigen business gestart. Een andere reden is omdat we wellicht bang zijn binnen deze niche te moeten blijven fotograferen. Wist je dat dit dus helemaal niet waar is? Beiden niet trouwens.


Alles wat jij doet binnen jouw bedrijf is aan jou. De reden dat anderen aangeven dat je dit ‘moet’ doen, is omdat het écht werkt. "Moeten" is trouwens wel echt een groot woord - vind ik persoonlijk - maar it’s worth the try. Hoe kun jij voor jezelf iets uitsluiten terwijl je geen idee hebt van het effect voor jou en jouw business. Misschien wordt het de meest fantastische beslissing, maar dat weet je pas wanneer je ermee experimenteert.


En je hoeft al helemaal geen angst te hebben, wanneer jij de keuze maakt voor een niche, om deze voor ALTIJD te moeten aanhouden. Juist niet zelfs. Wist jij dat jij de macht hebt in je eigen bedrijf om wanneer jij wilt te veranderen van mening?Waar heeft het mij gebracht?

Kijk eens naar het jaar 2020 - ik hoef niet eens te benoemen wat er toen is gebeurd - maar tijdens dat jaar hebben wij met z’n allen bewezen dat het mogelijk is om van niche te veranderen. Al was het maar tijdelijk. We hebben het allemaal overleefd, soms met ups en downs, but hey we’re still here. Inmiddels ben ik branding fotograaf en help ik vrouwelijke ondernemers een beeldbank te ontwikkelen die precies aansluit bij hun doelgroep die klanten converteert. en als mentor voor branding fotografen leer ik fotografen ondernemen vanuit zelfvertrouwen om meer vrijheid, voldoening en zelfvertrouwen te ervaren binnen hun bedrijf.


Van de 8 jaar dat ik mijn bedrijf heb, ben ik pas 2 jaar officieel brandingfotograaf. Voor 2020 was ik zelfs fulltime destination wedding photographer, reisde ik de wereld rond en kwam ik op de meest geweldige locaties voor mijn buitenlandse klanten. Het was een droom tot 2020 aankwam. De mails en telefoontjes kwamen als een storm op mij af: ‘wat nu, hoe zit het hiermee, we gaan verzetten, wij willen cancelen’ etc. In 1 week liep ik 30.000 geplande omzet mis en was mijn planning leeg. Je herkent je hier vast wel in.


Nu ben ik branding fotografe en heb ik sinds 2020, 250+ vrouwelijke ondernemers voor mijn lens mogen hebben en ik leer je graag hoe jij succesvol van niche switcht met een paar simpele tips.

Hoe kun je dit bereiken?

Zorg voor een sterk netwerk: Het is heel veilig om onszelf achter onze computer te verschuilen, maar wanneer jij jouw business echt oprecht wil laten groeien zul je daar toch echt achter vandaan moeten kruipen en mensen gaan ontmoeten. Onthoud dit: iedere persoon die jij in je leven ontmoet heeft een mogelijke klant voor jou. Bouw aan relaties met mensen, vertel ze wat je doet, zodat zij hun eigen connecties kunnen doorverwijzen naar jou. Dit kan zeker van pas komen wanneer je van plan bent om te switchen van niche.
Vertrouw op jezelf: Ga er niet vanuit dat jij zult falen wanneer je de keuze maakt om te switchen van niche. Heb vertrouwen in jezelf dat jij er alles uit gaat halen om er een succes van te maken. Er is een reden waarom je wil switchen en dat is omdat je die andere niche HELEMAAL FANTASTISCH vindt. Dus vertrouw erop dat jij met die passie en jouw enthousiasme er 1000% voor zult gaan en er dus een succes van zult maken.
Maak een plan: Bedenk wat jij kunt doen om zo snel mogelijk klanten binnen te halen voor de nieuwe niche. Richt je eerst op de transformatie van je bedrijf en de communicatie daarin naar je klanten en volgers. Maak overal een aankondiging dat er binnenkort een verandering aankomt en onthoud herhaling is hierin heel belangrijk, want maar 3-5% van je volgers krijgt jouw informatie mee. Je wil minimaal 3 - 6 maanden uittrekken voor de complete doorvoering van de nieuwe niche in je bedrijf.

Het stappenplan

In maand 1 & 2 ontwikkel je een dienst voor je nieuwe niche en ga je portfolio fotograferen of tegen betaling voor een laagdrempelig bedrag dan dat je tot nu toe ooit voor hebt gefotografeerd. Je ego moet je hierin even aan de kant zetten - want niemand is bekend met je werk in deze niche. Fotografeer zoveel mogelijk binnen deze niche als mogelijk. Je geeft je oude niche nog niet op. Klanten zijn hiermee bekend en zorgen voor inkomsten terwijl jij op de achtergrond werkt richting de nieuwe niche.


In maand 3 & 4 ga jij jezelf richten op het delen van je portfolio, de kennis die klanten nodig hebben voor een samenwerking met jou binnen jouw nieuwe niche en de promotie van je aanbod binnen de nieuwe niche. Denk aan social media, blogs en pinterest. En in maand 5 ga je bekend maken dat je minder gaat fotograferen in je oude niche en dat er meer focus komt op je nieuwe niche. Tijdens deze periode verandert de communicatie en kennis op social media richting je nieuwe niche.


In de laatste, zesde maand, ga je volledig over en is jouw nieuwe niche succesvol doorgevoerd. Je hebt inmiddels een mooi portfolio opgebouwd en fotografeert fulltime binnen je nieuwe niche. Het is spannend om bepaalde keuzes te maken voor je bedrijf, en wanneer weet je nu of het de juiste keuze is? Door te vertrouwen op je gevoel.


Wil jij leren hoe Yaira in 12 maanden haar business compleet omgooide en 20x haar fotoshootdag 'The Self Made CEO' uitverkocht? Schrijf je in voor haar gratis masterclass van 9 november: 'Hoe ik 20x een uitverkochte fotoshootdag organiseerde' en haal inspiratie uit haar strategie die haar business heeft gered tijdens corona.Liefs,

Yaira
115 weergaven0 opmerkingen
bottom of page