top of page

Gastblog: "Mijn agenda vult zichzelf".

Een aantal weken geleden maakten jullie via deze blog al kennis met Sander, het gezicht achter FLEXMI. Vandaag geeft hij jullie enkele tips om jouw agenda te kunnen vullen met fijne opdrachten! Laten jullie in de comments eigen ervaringen achter?Ik zie het elk jaar weer.. bruidsfotografen die heel hard hun best aan het doen zijn om hun trouwseizoen gevuld te krijgen. Verschillende social media posts, oproepjes, win-acties.. You name it. Eigenlijk zijn dit alleen maar rare sprongen en pogingen om die bruidsparen in de agenda te krijgen. Het zou toch super fijn zijn als dit automatisch kon? Wij als fotografen, als beeldmakers, maken de meest mooie unieke content. Het zou toch ontzettend jammer zijn als we hier niks mee doen?


Wat ik je nu ga vertellen is uiteraard geen quick fix, probeer vooral geduld te gaan hebben. Ik durf bijna te garanderen dat als je geduld hebt, jouw agenda zich dus wél automatisch zal gaan vullen. Dat is nogal een belofte hé?


Hoe mijn agenda zich automatisch vult..

..is als volgt. Als ik het je vertel is het waarschijnlijk zo’n moment van "ja, duh.. logisch", maar in praktijk zie ik vooral anders. Hoe simpel mijn methode ook lijkt, dit wordt nog vaak vergeten. Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar om tijdens een bruiloft unieke beelden te kunnen creëren heb ik niet alleen een bruidspaar nodig. Het eindresultaat wordt namelijk ook bepaald door de leveranciers die bijdragen aan de grote dag. Denk aan de locatie, het vervoer, de ambtenaar, de ringen, jurk/pak, taart en bijvoorbeeld de DJ. Van begin tot eind zijn er verschillende partijen betrokken bij de organisatie van een bruiloft. Zoveel leveranciers verantwoordelijk voor die ene foto.


Bouw een netwerk

Je hebt misschien al een idee waar ik naartoe ga; als ik je vertel dat ik regelmatig aanvragen krijg door aanbeveling van een DJ, locatie of een MUAH.. Hoe ik dit voor elkaar krijg? Ik loop net even iets harder dan de gemiddelde bruidsfotograaf. Hopelijk doe jij dit al, dan mag je weer verder waar je mee bezig was, maar zo niet.. Lees dan zeker even verder! Consequentie is de key en gaat je echt helpen.


Ik neem je even mee in mijn werkwijze. Simpel; ik deel al mijn trouwfoto's met de leveranciers van de dag. Ik deel ze kosteloos, ik geef ze in principe gewoon weg. Leveranciers ontvangen namelijk negen van de tien keer achteraf geen beelden vanuit het bruidspaar, maar zijn gigantisch dankbaar wanneer zij deze wel in de inbox zien staan. Ook voorkom je met het delen van de beelden dat deze via via bij de leverancier belanden en - door bijvoorbeeld een screenshot - met een slechte kwaliteit op de socials worden geplaatst.


Het leuke aan het geven van foto's is dat je dit ook met reeds geschoten opdrachten kunt doen, met terugwerkende kracht. Zorg er natuurlijk wel voor dat je in jouw beelden jouw logo verwerkt en deze aflevert in HR. Willen leveranciers de foto zonder logo, dan zorg ik dat dat wordt geregeld. Soms wil een leverancier de foto's bijvoorbeeld gebruiken voor een flyer, wat natuurlijk alleen maar leuk is. Door niet meteen zonder watermerk te leveren, zorg ik ervoor dat ik weet voor welk doeleinde de foto's worden gebruikt. Zo houdt je er een beetje grip op.Maar.. Wat ik vooral wil is een goede relatie opbouwen met een leverancier. En vooral daar zit de kracht, omdat ik er niks voor reken en gewoon geef. Juist door te geven ontvang ik. Als je dit met alle leveranciers gaat doen waar jij op één dag mee te maken hebt, dan weet ik zeker dat jij heel veel mensen blij kunt gaan maken. Ben je bang dat je bruidsparen dit niet oké vinden? Communiceer dit tenminste door in je algemene voorwaarden. Om het nog netter te regelen met het bruidspaar, kun je in overleg kijken naar de foto's die zij wellicht liever niet gedeeld zien.


"Deel je foto's gewoon! Stel altijd jouw eigen voorwaarden en ga vooral voor een goede relatie. Je hoeft niet alles te zakelijk te bekijken."

Mede dankzij deze marketingstrategie heb ik heel leuke connecties met leveranciers en komen de aanvragen letterlijk uit tientallen hoeken. Zo heb ik al bruiloften geboekt dankzij trouwlocaties, DJ’s en trouwambtenaren. Geef het tijd, want het kan echt wel even duren voordat deze aanvragen in de inbox verschijnen, maar eenmaal op gang is dit een hele fijne strategie om je netwerk uit te breiden!


Succes and thank me later.

Sander - FLEXMI


Luister hier naar de FLEXMI podcast!
154 weergaven0 opmerkingen
bottom of page