Gebruik maken van flitsers
Paniek! Het bruidspaar heeft gekozen de ceremonie te laten plaatsvinden in een prachtige, maar donkere ruimte. Had je nu maar (meer) verstand van hoe je flitser te gebruiken. Gelukkig is er iemand die hier alle verstand van heeft en hij legt dit heel graag aan je uit!

De naam FLEXMI komt regelmatig voorbij binnen onze groep. Sander, bruidsfotograaf en zelfbenoemd "flitsmeister" legt je graag uit waarom flitsen zo waardevol kan zijn tijdens jouw reportages. Aan de hand van tomatensoep. Ja echt. Wat deze twee dingen met elkaar te maken hebben lees je hieronder!
Hi! Ik ben Sander en eigenaar van FLEXMI-fotografie. Ik neem je graag mee in een gesprek wat ik laatst had met een bruidsfotograaf. Zij had zich als één van de eerste aangemeld voor de wachtlijst van mijn online flits-cursus. Vanzelfsprekend wilde ze graag leren hoe te flitsen: mooie foto's maken met weinig licht én hiermee haar bruidsparen een toffe aanvulling geven op de reportages. Dit is wat ze tegen me zei toen ik haar vroeg waarom ze besloten had zich aan te melden voor deze flits cursus.
"Bruidsparen zijn niet gek hè, Sander? Inmiddels heb ik al heel wat bruiloften gefotografeerd en dat ging mij ook best prima af. Toch heb ik gemerkt dat het niveau binnen de bruidsfotografie de laatste jaren flink gegroeid is."
En bruidsparen zijn inderdaad niet gek. Je komt best een tijdje lekker weg met mooie eye-candy-foto's, maar ik begin een verschuiving te merken in de trouw-wereld. Steeds meer bruidsparen vinden het juist wél tof in de winter te trouwen of om hun fotograaf het avondfeest te laten vastleggen. Dit betekent dat je er als fotograaf gewoon niet meer onderuit komt om dit soort foto's op te nemen in het portfolio.
Ze vervolgde: "Voorheen wuifde ik die feestavonden weg, gewoon omdat ik al paniek voelde bij de woorden "flitsen" op zich. Maar.. ik zie de ene na de andere collega de vetste foto's tijdens het feest maken. Én omgaan met slecht licht tijdens de ceremonie. Én die prachtige winterbruiloft vastleggen. En eerlijk is eerlijk, deze collega's zijn vrijwel allemaal cursisten bij FLEXMI geweest! Aangezien bruidsparen steeds beter weten wat ze willen, wil ik dit hen ook kunnen aanbieden. Kom maar op dus met je flitscursus. Ik kan niet wachten!"
Pff.. En dit is slechts een van de vele gesprekken die ik rond de lancering van mijn flitscursus ontving. Ze had gelijk, die bruidsparen zijn inderdaad niet gek! Je ontkomt er als bruidsfotograaf niet meer aan om écht allround te kunnen fotograferen. En weet je wat nou zo tof is van on- en off-camera flitsen? Je kunt dit in elke stijl toepassen. Ja, ook in de jouwe! Dit hebben mijn cursisten inmiddels namelijk al lang en breed bewezen! Speciaal voor elke bruidsfotograaf - van daglichtfan tot heel contrastrijke fotograaf - heb ik een speciale techniek bedacht. Een techniek die het voor een ieder mogelijk maakt om flitsers in zijn of haar eigen stijl toe te passen. En nu komt ie: dit noem ik de FLEXMI tomatensoep!

Ik hoor je stiekem denken: "waar heb je het precies over?". Het is een waar begrip onder mijn cursisten geworden. Elke fotograaf die mijn cursus heeft gevolgd weet direct waar ik het over heb. Na de online flitscursus is het vrijwel onmogelijk ooit nog normaal naar een kommetje tomatensoep te kijken. Je zult namelijk altijd aan mij worden herrinerd. Sorry daarvoor!
"Ik krijg regelmatig nog berichtjes van cursisten om te laten weten dat de tomatensoep gelukt is of dat de bouillon perfect was. Het is precies geworden zoals zij dit voor ogen hadden. Dan hebben ze het uiteraard niet over een echte tomatensoep, want als fulltime bruidsfotograaf geef ik geen kook workshops. "
Ik ga je vertellen wat het wel is. Simpelweg een geheugensteuntje, een ezelsbruggetje en een fijne houvast. Iets waar je altijd op terug kunt vallen als het even niet lukt met flitsen. Uiteraard leg ik je tijdens de cursus nog uitgebreider uit wat ik hier dan precies mee bedoel, maar ik geef je via deze weg vast een klein kijkje binnen mijn "keuken".
Et, voilà ! De FLEXMI 3-sterren tomatensoep.
Stel he, je gaat naar een restaurant toe en bestelt daar een tomatensoep. Wat heeft de chef dan allemaal al gedaan? Een blik tomatensoep geopemd, opgewarmd en hatsikidee.. Alsjebieft, de tomatensoep. Ik hoop het toch niet! Nee.. De chef is eerst al zijn ingrediënten gaan verzamelen natuurlijk, en dit in het brede begrip hiervan. Kookgerei, fornuis, de chef zelf en alles wat je nodig hebt aan groenten en kruiden om de tomatensoep tot een succes te maken! Gooit hij dan meteen alles in één keer in de pan? Tuurlijk niet. Hij begint bij het begin. De bouillon. Deze wordt op smaak gebracht totdat het perfect is. Daarna gaat hij pas door met de volgende stap. Denk aan toevoegen, proeven, ruiken, toevoegen, proeven. Dit net zo lang totdat hij tevreden is over het resultaat. Krijg je al een beetje een idee over waar ik naartoe wil met dit verhaal? Want wat nou als we dit vertalen naar flitsers?
Een goed begin is het halve werk
Ik zie zo ontzettend vaak dat fotografen een donkere ruimte binnenkomen, meteen de flitser pakken en bevestigen aan de camera. STOP! Dit is - wat mij betreft - de meest gemaakte fout. Je hebt je flitser, net als de tomaten, echt wel nodig, maar gooit deze nooit meteen in de pan. Heb je alle ingrediënten verzameld? Camera, flitsers, sfeerbelichting, DJ en/of band, je te belichten onderwerpen? Of terwijl: heb je al nagedacht over je basis? Je moet jezelf afvragen wat je graag zou willen zien en eventueel wat je uit beeld wilt laten. Al deze vragen zijn belangrijk voordat je daadwerkelijk kunt beginnen. Als je hier niet goed over na hebt gedacht, kun je er ook niet voor zorgen dat je basis goed is. En nu heb ik het nog steeds niet over de flitsers zelf. Je gaat namelijk altijd eerst op zoek naar jouw bouillon: de juiste instellingen op de camera voordat je begint. Ik kan je vertellen dat ik tijdens een feestavond de instellingen niet meer hoef te veranderen. Waar je vooral mee bezig wil zijn is het vastleggen van momenten en niet met de techniek die het flitsen met zich meebrengt.

Ja ik weet het, ik verkoop flitscursussen. Ik wil je vooral laten inzien dat de belangrijkste stap hierbij is om in te zien wát je doet en vooral waarom je dit doet. Tijdens de FLEXMI-cursus ga ik hier uiteraard nog veel dieper op in. Die flitsers - tomaten - gooien we uiteindelijk echt wel in de pan!
"Donkere ruimte? Hoppa, flitsers pakken, op het knopje druken en hopen op magie?" Ik laat je heel graag zien hoe het wél moet. Dat het allemaal een stuk makkelijker kan dan je vooraf misschien wel dacht. Hoe jouw camera-instellingen zorgen voor de juiste basis en hoe mijn licht-recept uniek zal zijn binnen elke fotografie-stijl. Laten we samen de beste tomatensoep maken!
Special voor jou als Female Frames-lezer heb ik een fijne code waarmee je maar liefst €50 korting krijgt. Gebruik hiervoor "FEMALEFRAMES" bij het afrekenen. Aanmelden voor een online cursus kan hier, maar mocht je liever in real life alle kneepjes van het flitsen leren, dan kun je terecht via deze link. Tot snel! Sander - FLEXMI