top of page

Tips om je beelden veilig op te slaan

Bijgewerkt op: 2 aug. 2022

Wed niet op één paard! De vraag is niet óf, maar wanneer je schijf crasht. In onderstaande blog vind je de beste tips om jouw beelden veilig te stellen.


Foto door: Studio Sincera voor Chris Design Studio


1 - Workflow

Het belangrijkste is dat je het veilig opslaan en back-uppen van je beelden structureel onderdeel laat zijn van je workflow. Bedenk dus een systeem wat voor jou werkt! Wanneer en hoe ga je je beelden inladen en opslaan? Doe je dit meteen na een shoot? Op een einde van je werkdag? De volgende ochtend? Komen alle RAW's in de back-up of maak je meteen een selectie? Er is wat dit betreft geen goed of fout, zolang je voor jezelf maar een routine inbouwt.



2 - SD-kaartjes

Neem in je workflow ook je SD-kaartjes mee. Het is verstandig om twee, misschien zelfs drie verschillende plekken (bakjes/cases/lades) te hebben voor je SD-kaarten. Eentje voor volle kaartjes die nog niet zijn ingeladen, eentje voor volle kaartjes die wél zijn ingeladen - maar nog niet zijn afgeleverd aan de klant - en eentje voor lege kaartjes. Zo maak je nooit de fout om per ongeluk de verkeerde kaart te formatteren.



3 - Spreiden

De vraag is niet of, maar wanneer je schijf crasht. Wed daarom, zoals we al eerder zeiden, nooit op 1 paard. Zorg dat je minimaal twee locaties gebruikt om je beelden op te slaan. Wij raden aan om daarvan eentje extern te laten zijn. Bijvoorbeeld: een NAS en een Cloud-service. Of je computer en een externe harde schijf die je bij ietmand anders neerlegt. Op die manier zijn je beelden beschermd mocht er onverhoopt iets met je woning gebeuren.


4 - Opslag

Is er een perfecte oplossing? Nee. Combineer daarom altijd verschillende opties. De harde schijf van je computer is waarschijnlijk de meest gebruikte plek voor opslag. Voordeel: geen extra apparatuur of abonnement nodig. Nadeel: het geheugen van een computer zit vaak snel vol. Een externe HD/SSD is daarom een goede toevoeging. Let wel, relatief goedkoop en kan makkelijk mee in de tas, maar ook hier is er een mogelijkheid dat deze kan crashen.


Een NAS is de ideale oplossing als je veel opslag nodig hebt (RAW's zijn flinke bestanden). Daarbij kan een defecte schijf worden vervangen zonder dataverlies. Het voordeel hiervan is dat deze op elke plek te bereiken is en de kans minder groot is dat deze crasht. Het nadeel is dan weer dat deze vaak erg prijzig zijn en niet beschermd tegen brand, inbraak of diefstal.


Wanneer je gebruikt maakt van een Cloud-dienst heb je het voordeel dat deze niet fysiek is en daarmee automatisch beschermd tegen alle ellende in je woning. Maar ook hierbij zijn er altijd nadelen die je in overweging moet nemen. Wat dacht je van privacy? Jouw beelden komen zomaar in een heel netwerk terecht. Dit is vaak het geval omdat Cloud-diensten merendeels worden aangeboden door Amerikaanse leveranciers en hier simpelweg andere privacyregels worden gehanteerd. Dit kan ertoe leiden dat de autoriteiten de mogelijkheid krijgen in je bestanden rond te neuzen.. Oeps. Wellicht dus goed om eens te kijken naar het Nederlandse "Stack". Dit bedrijf slaat bestanden op servers in Nederland.


Heb jij nog waardevolle tips? Deel deze dan in de comments!

96 weergaven0 opmerkingen
bottom of page